Nieuws

Als je je werkt verliest

Als je je baan verliest voelt dat hetzelfde alsof je een dierbare verliest. Veel mensen komen terecht in een periode van rouw. De impact van baanverlies wordt dan ook vaak flink onderschat en dat moet anders. Althans, dat vinden de drie gasten die bij Radio 1 met elkaar over in gesprek gaan over dit onderwerp: Janske van Eersel, Angela Bottenberg en Hettie Rensink.

In dit artikel in het FNV Magazine luidt het advies van de FNV: neem de tijd om te rouwen om het verlies van je baan. Zo zorg je goed voor jezelf. ‘Het is een achtbaan aan emoties waar je na het verlies van werk in terechtkomt […]. Dat komt omdat we zo veel betekenissen toekennen aan werk. Het biedt structuur, inkomen, een positie in de maatschappij, contact met collega’s, zingeving. Als dat stopt – zeker als het onvoorbereid en tegen je wil is – verlies je in één keer heel veel’.

Eerder is hier ook over geschreven in het Financieel Dagblad. Vanuit de FNV werd er door Angela Bottenberg de discussie aangezwengeld bij de FNV over de impact van baanverlies. Dit artikel laat niet alleen de deskundigen aan het woord, maar schetst ook de ervaringen van mensen die worstelen met hun ontslag.

Goed geholpen

Ria Varenhorst (60), al jaren in de WAO, volgde de vierdaagse Loopbaantraining FNV en dat bleek heel goed voor haar zelfvertrouwen en zelfinzicht. ‘Het was een enorm steuntje in de rug.’ Lees meer over de ervaringen van Ria in dit artikel. De trainers Marcel Stierhout en Petra Janssen-Daemen kijken met heel veel plezier terug op hoe zij Ria hebben kunnen helpen in haar zoektocht.

Gianni heeft negen jaar bij een bank gewerkt, maar hij wil een andere richting op in zijn leven. De loopbaanadviseur van FNV geeft hem nieuwe inzichten en helpt hem vaardigheden te ontwikkelen. Nu studeert Gianni ‘Bestuur en Beleid’ en werkt hij aan een maatschappelijke carrière.

Zyanna was niet gelukkig in haar werk. Zo zocht contact met de FNV en ging een loopbaantraining volgen. Daardoor kwam ze erachter dat ze door wil leren. Inmiddels heeft Zyanna een nieuwe baan en binnenkort start ze met een nieuwe opleiding. In dit filmpje van een minuut vertelt ze haar verhaal.

De dames van de DA

Jarenlang werkten ze bij een DA-drogist in een klein winkelcentrum. Ze kenden hun klanten en de klanten kenden hen. Ria (62), Miranda (46) en Wilma (42). Na jaren met plezier gewerkt te hebben kwamen ze op straat te staan. ‘Hun’ DA ging dicht, hun vertrouwde wereldje hield op te bestaan. In plaats van naar de winkel, moeten ze naar het UWV. In plaats van klanten adviseren over haarverf of pijnstillers, moeten ze hun CV op orde brengen en opnieuw een baan vinden. Kruispunt volgt de vrouwen na hun ontslag.

Loopbaan FNV & RTL 4

Bij RTL 4 is een paar jaar geleden in een aantal TV-afleveringen aandacht gegeven aan een aantal leden die met behulp van de FNV weer aan de slag zijn gekomen. Je krijgt zo een inkijkje in hoe Loopbaan FNV jou kan helpen.

De historie

De FNV wortelt in een rijke traditie. Met de komst van de industrialisatie ontstond binnen nagenoeg elk vak een vakbeweging, waarbinnen ‘vakbroeders’ zich verenigden. Een speciale plek in de geschiedenis neemt de Algemene Nederlandse Diamantbewerkersbond (ANDB) in. Gehuisvest in De Burcht in Amsterdam is het gebouw, ontworpen door de bekende architect Berlage, een symbool geworden voor de Nederlandse vakbeweging. Er is door Loopbaan FNV een korte mini-documentaire in De Burcht opgenomen, waarin je ziet dat er vanaf het begin aandacht was voor de ontwikkeling van mensen bij de vakbond.

 

FNV Werkt