We krijgen regelmatig bij Loopbaanadvies FNV vragen binnen die gaan over balans in werk & prive, orienteren op je loopbaan of waar je bij ontslag mee te maken krijgt. De regelmatig terugkerende vragen hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet. Net als een aantal interessante links.
Algemeen
We spreken van werkdruk wanneer je je werk niet of met moeite kan afkrijgen binnen de tijd die je daarvoor hebt. Dan is de werkdruk te hoog. Af en toe hard moeten werken, een beetje druk op de ketel kan meestal geen kwaad, zolang er geen sprake is van langdurige of structurele belasting. Als hard werken, bijspringen of overwerken meer regel dan uitzondering is, kun je problemen verwachten.
FNV heeft samen met SKB een Sneltest Werkdruk ontwikkeld, waarmee je snel kunt nagaan of jouw werkdruk te hoog is.
Een uitkering aanvragen doe je via het UWV. Je schrijft je in als werkzoekende op werk.nl. Na de inschrijving kunt je meteen een uitkering aanvragen, via deze link: https://www.werk.nl/werk_nl/werknemer/uitkering-aanvragen/inschrijven
De website van het UWV heeft een uitgebreide pagina met veelgestelde vragen, waarop veel informatie is te vinden over werk zoeken, uitkeringen en solliciatieplicht.
Als deze vragen je bezig houden adviseren wij je om een afspraak te maken voor het loopbaanspreekuur. De training Toe Aan Ander Werk? is misschien voor jou een goede stap. Onze deskundige vrijwilligers spreken met jou door wat je volgende stap kan zijn om antwoord te krijgen op vragen als:
- In welke levensfase zit je?
- In welke mate bepaalt je levensfase de keuzes die je maakt?
- Is er een goede balans tussen werk en privé?
- Hoe kan je werk en privéleven beter op elkaar afstemmen?
- Hoe ervaar je de lichamelijke/mentale werkbelasting? Zie je mogelijke knelpunten (nu en in de toekomst) die je gezondheid kunnen beïnvloeden?
- Wat zijn je mogelijkheden?
(bronnen: loopbaanspreekuur FNV en lont)
Ja, tijdens de proeftijd mag je werkgever je direct ontslaan zonder opzegtermijn. Je werkgever heeft daarvoor geen ontslagvergunning van het UWV nodig. Dit geldt andersom ook: jij mag tijdens je proeftijd ook per direct opzeggen.
Nee, je kunt niet zomaar ontslagen worden als je zwanger bent. Ook niet tijdens de eerste 6 weken na je bevallingsverlof. Alleen onder uitzonderlijke omstandigheden zoals faillissement kan ontslag verleend worden. Ben je van mening dat je ontslagen bent vanwege je zwangerschap? Meld dit dan bij de vakbond waar je lid van bent, en verken met de medewerker van jouw vakbond wat je mogelijkheden zijn. Denk bijvoorbeeld aan een melding bij de commissie gelijke behandeling.
Natuurlijk kun je in de cao kijken voor de mogelijkheden bij jouw eigen werkgever. Maar je kunt ook langsgaan bij bijvoorbeeld personeelszaken of HRM. Heeft jouw branche een scholings- of sociaal fonds, dan kun je daarvan ook eens de website bekijken en bij hen informatie opvragen. Als lid van de FNV kun je bovendien gebruikmaken van het loopbaanspreekuur.
Afgebrand, uitgeblust of emotioneel uitgeput. Allemaal andere termen voor dé beroepsziekte van deze tijd: burn-out.
Belangrijke kenmerken van een burn-out zijn:
Emotionele uitputting: een gevoel van extreme vermoeidheid; de reserves zijn op en de batterij kan niet meer worden opgeladen.
Vervreemding ten opzichte van anderen: een negatieve, cynische, afstandelijke en kille houding hebben tegenover collega’s en werk
Gevoelens van afnemende bekwaamheid: het gevoel dat je minder goed presteert dan in het verleden het geval was en de neiging jezelf negatief te beoordelen
Bron: Artsennet
Burn-out is een crisissituatie. Je kunt en wilt niets meer. Zelfs uitrusten lukt niet. Een combinatie van medicijnen, ontspanningsoefeningen, conditietraining en gesprekstherapie kan je uit die crisissituatie halen. Het duurt vaak een eeuwigheid om helemaal van een burn-out af te komen. Pas als je echt leert luisteren naar je eigen verlangens, op tijd rust en ontspant kom je er bovenop. Ook aan het werk moet gesleuteld worden: de werkdruk moet verminderd, deadlines moeten verdwijnen en er moet weer ‘rek’ zitten in je werk.
De FNV helpt leden met juridische ondersteuning bij het ontslag, maar ondersteunt ook bij de emotionele impact dat het ontslag heeft. Vaak wordt het onderschat wat het met je doet als je je werk (onvrijwillig) verliest. Kijk eens op de pagina met downloads op deze website. Je vindt hier relevante brochures en een interessant radio-interview over wat het ontslag met je doet.
Wil je meer weten of je (juridische) rechten dan adviseren we je om deze pagina te lezen en je je kunt als lid altijd een beroep doen op de FNV om je verder te helpen. Je leest er alles over op deze pagina op de algemene website van FNV.
- Wat wil je in de toekomst behouden van je huidige werkwijze?
- Welke waarden probeerde je bijzonder hoog te houden in je loopbaan?
- Welke vaardigheden, houdingen, kennis van jezelf vond je tot nog toe het meest bruikbaar?
- Blijven deze hun waarde behouden vandaag of zal je nieuwe vaardigheden, houdingen, kennis moeten ontwikkelen?
- Welke competenties heb je voor je werk nog te weinig aangeboord en wil je nu inzetten?
(bron: lont.org)
De gevolgen die je kunt ondervinden van structureel te hoge werkdruk zijn onder andere:
- Een algeheel gevoel van onbehagen
- (Over)vermoeidheid
- Slapeloosheid
- Verminderde concentratie
- Onverschilligheid naar je werk en je collega’s
- Meer fouten in je werk
- Gehaast en onoplettend gedrag
- Op den duur kan te hoge werkdruk leiden tot uitputting, aantasting van het immuunsysteem, hart- en vaatziekten en kanker.
Handige links
- Speciaal voor hoger opgeleide professionals: http://fnvprofessionals.nl/
- In 10 minuten weten hoe is het is mij jouw balans, de werkbelasting, de leiding en dergelijke? Doe de test: https://www.gewoongoedwerkmeter.nl/
- Wil jij weten of je in de gevarenzone zit qua werkdruk? Doe dan deze sneltest bij de FNV: http://www.fnvsneltestwerkdruk.nl/
- Leuke en veelal gratis loopbaantesten op deze site: https://www.123test.nl
- En meer via http://mens-en-samenleving.infonu.nl/carriere/25151-test-je-carriere-drive-drijfveren-loopbaan-test.html
- Je denkt er vaak niet aan, maar het UWV heeft ook loopbaan informatie online: https://www.werk.nl
- Een ervaringsverhaal over de rol die FNV kan spelen bij bijvoorbeeld een beoordelingsgesprek: http://www.handel.fnv-magazine.nl/201702#!/loopbaanadvies
- Er is ook een aanbod speciaal voor (startende) zelfstandigen! Zie https://fnvzzp.nl/zzp-academy