Opleiding van vrijwilligers bij Loopbaan FNV

Actief als loopbaanconsulent of -trainer

Als je bij Loopbaan FNV vrijwilliger wordt heb je altijd een intakegesprek met een bestuurder. Je bestuurder is degene bij wie je je vragen kwijt kunt, met wie je je leerdoelen kunt bespreken en die ervoor zorgt dat in de regio de bijscholing plaatsvindt en het rooster klopt. Met de groei naar een groot aantal vakbondshuizen door heel Nederland gaat het aantal loopbaanspreekuren en trainingen de komende jaren gestaag groeien. We gaan daarom steeds vaker groepsgewijs werven en opleiden.

 

Opleiding loopbaanconsulenten

Je kunt starten als Loopbaanconsulent bij FNV nadat je je een intake gehad hebt met de bestuurder van Loopbaan FNV in jouw regio en deze akkoord heeft gegeven voor jouw deelname aan de Basistraining Loopbaanconsulent FNV. Je kunt met de bestuurder afspreken dat je tussen het intake-gesprek en de training alvast een paar keer gaat meedraaien op het spreekuur met een ervaren Loopbaanconsulent. Dan krijg je al meteen een beeld van hoe een loopbaangesprek met een lid in de praktijk loopt. Nadat je de Basistraining Loopbaanconsulent FNV met goed gevolg hebt gedaan, ben je klaar om met een ervaren consulent het spreekuur te gaan draaien. Als je na verloop van tijd door wilt groeien tot trainer, kan dat ook. Je bespreekt dit met de bestuurder en als deze zich ook daarin kan vinden, kun je deelnemen aan de training Train de Workshopleider, deze training leidt op tot het geven van 10 korte workshops van 2,5 uur.

Opleiding loopbaantrainer

Je kan als aankomend trainer of ervaren trainer, na een geslaagde intake meteen het opleidingstraject in bij Loopbaanadvies FNV. Hoe ervaren je ook bent, als nieuwe trainer start je altijd met de Train de Trainer BASIS. Het komt ook voor dat onze loopbaanconsulenten doorgroeien naar het trainersvak. Dan start je als workshopleider en kun je daarna doorstromen naar de Train de Trainer BASIS. Hiermee ben je in staat om de training Jij in je Loopbaan, Solliciteren & Netwerken, Onderhandelen en In Gesprek met je Leidinggevende te geven.

Ben je een trainer die wil doorgroeien naar trainingen die gericht zijn op persoonlijke ontwikkeling, dan kun je aan de Train de Trainer KOP deelnemen – zodat je De Loopbaantraining FNV kunt geven – en je vervolgens specialiseren in het geven van de training Verlies van Werk en de workshop Boos!. Uiteraard kun je als ervaren trainer ook deelnemen aan de Train de Workshopleider. Hiermee kun je 10 leuke en goed ontvangen workshops aan leden geven, zodat ze na een (halve) dag zelf meteen praktisch aan de slag kunnen met hun loopbaan(-vraag).

Inschrijven voor een training

Je schrijft je online in voor deze trainingen via de website.

Let op, je moet wel een profiel hebben op fnvwerkt.nl om je te kunnen inschrijven. Wanneer je al enige tijd actief bent als Loopbaanconsulent of -trainer heb je als het goed is al een profiel. Wanneer je nieuw bent bij Loopbaanadvies FNV zorgt het landelijk secretariaat voor de aanmaak van je profiel en stuurt je de inloggevens via de mail. Hiermee kun je vervolgens inloggen. Zodra je inlogt op www.fnvwerkt.nl verschijnt in de menu-balk de menu-optie Landelijk trainingsaanbod.

Je klikt deze pagina aan en je ziet meteen het overzicht van de opleidingen die gepland zijn. Het systeem herkent aan welke stap jij toe bent. Heb je voor een bepaalde training nog niet alle benodigde vooropleidingen gedaan dan herkent het systeem dit en kun je je voor die training nog niet inschrijven. Klopt dit niet, geef het dan aan ons door door een mailtje te sturen naar loopbaanadvies@fnv.nl.

Wanneer je je inschrijft voor een training krijg je de vraag of je vooraf met je bestuurder hebt overlegd over het volgen van deze training. Als jullie dit nog niet hebben gedaan, doe dat dan voordat je verder gaat met inschrijven.

Nadat je je hebt ingeschreven krijg je automatisch een bevestigingsmail. Net als leden die zich inschrijven voor de regionale loopbaantrainingen en -workshops, krijg je eventueel voorafgaand een voorbereidingsoefening per mail en na afloop van de opleiding ontvang je een mail met een link naar de evaluatie van de training.

 

FNV Werkt